Doorgaan naar hoofdcontent

Een nieuw boek


En dan is het echt gedaan. Na 26 jaar heb ik afscheid genomen van het bibliotheekwerk. Na een borrel vol lieve woorden en een prachtig gedicht, mooie cadeaus en een goudmijn aan persoonlijke levenswijsheden, maar vooral heel veel warme knuffels begin ik in januari aan een nieuw hoofdstuk in een nieuw boek.

Het begin
Toen ik in Hengelo begon werd ik verantwoordelijk voor alle producten rondom leesbevordering in het basisonderwijs. Ik zette alles wat er al was in een mooie brochure, ringbandje erdoor en ging op de fiets alle scholen langs om kennis te maken. Ik had al snel het gevoel dat er meer 'structuur' en doorgaande lijn in dat aanbod moest komen. Dus ik nodige mezelf uit bij het huidige Cubiss voor een kennismaking met De Rode Draad. Een prachtige reeks leesbevorderingsproducten voor groep 1 t/m 8, die jarenlang de basis van ons aanbod zou worden. Ik nam al snel het halve magazijn in beslag met boeken, materialen en kratten en er kwamen meer collega's in het team om de activiteiten in alle klassen te introduceren.

De projecten
Het onderwijs heeft uiteindelijk al die jaren als een rode draad door mijn werk gelopen. De projecten volgden elkaar al snel op: Toon je Taal!, Webdetective, Bibliowijzer Overijssel, Schoolbieb.nl... en dan vergeet ik vast nog wat. Maar de echte omslag kwam met het opzetten van een programma naar het Overijsselse voorbeeld voor het voortgezet onderwijs. We noemden het Biebsearch junior en regelden de boeken via een samenwerking met het Limburgse Boek-1-boek. In korte tijd nam dit bij Rijnbrink het halve magazijn in beslag met boeken en kratten. En toen zat ik ineens aan tafel met alle belangrijke leesbevorderings aanbieders uit het land. Of we van al dat moois niet beter één goed landelijk programma voor het educatieve bibliotheekwerk konden maken.

Het fundament
Het was even puzzelen met het netwerk en met elkaar, maar op de NOT van 2011 zag de Bibliotheek op school officieel het levenslicht. Vanaf dat moment spraken we alleen nog maar in bouwstenen. Drie bouwstenen als fundament voor de inhoudelijke samenwerking en vier bouwstenen die als een jaarlijkse cyclus op dat fundament draaien. Een vaste vorm met inhoudelijk maatwerk, precies zoals bibliotheken dat graag zien. Inmiddels is deze aanpak niet meer uit het bibliotheekwerk weg te denken.

Onze bouwstenen
Terugkijkend op al dat moois vraag ik me nu af: wat zijn eigenlijk de bouwstenen van de bibliotheek? Ik denk in de eerste plaats aan de mensen. Natuurlijk mijn fantastische collega's en daarnaast alle mensen die dagelijks naar de bibliotheek komen. Voor een praatje, een krant met koffie, een activiteit, een snelle reservering of een trage vondst. Dat brengt me bij de tweede bouwsteen: verhalen. Alle verhalen in die enorme collectie van Bibliotheek Nederland. Verhalen voor je hart, ziel en geest. Maar ook de verhalen van en in al die mensen die over de vloer komen. De verhalen die wij als mensen Zijn. De derde bouwsteen is volgens mij het netwerk. Want wij kunnen doen wat we doen en voor de samenleving zijn wat we zijn door dat sterke netwerk. Een netwerk van mensen, van systemen en van verbindingen tussen beiden.

De bezieling
Een andere rode draad, die sinds m'n tienerjaren door mijn leven loopt, is die van spiritualiteit en zingeving. Van persoonlijke ontwikkeling en zielzorg. Het begon met een boek dat een vriend me leende. Het bracht me via allerlei zijpaden in verbinding met inspirerende mensen en het delen van en luisteren naar levensverhalen. Die draad leidde uiteindelijk naar een nieuwe opleiding en nu dus naar een nieuwe baan in een nieuwe sector. Ik ga al mijn documentatie- en organisatietalenten inzetten als stafmedewerker bij de Vereniging van Geestelijk Verzorgers. Samen bouwen aan een professioneel netwerk van geestelijk verzorgers, die er zijn voor alle mensen die vastzitten in hun eigen levensverhaal.
Oh ja, en een tip voor m'n nieuwe directeur: pas op uw magazijn!

De toekomst
Ik verwacht dat mijn rode draden ergens in de toekomst weer gaan samenkomen in de bibliotheek. Want daar zijn mensen met hulpvragen, mensen vol verhalen, mensen die soms even wat extra aandacht en een luisterend oor nodig hebben. Of een doorverwijzing naar een netwerk van zorgverleners. Dus, eerst even wennen in m'n nieuwe baan en die studie, stage en scriptie afmaken. Maar wat mij betreft klop ik dan, in een andere rol vanuit het Centrum voor Levensvragen, opnieuw aan bij m'n oud-collega's. Kunnen we samen weer iets gaan bouwen!

Reacties