Doorgaan naar hoofdcontent

Via brievenhulp naar zinvinding


Op deze Goede Vrijdag zit ik voor de derde keer als zingevingsvrijwilliger van Team Willem bij een 84-jarige dame. Was het eerste bezoek nog redelijk overweldigend door haar levensmoeheid, dit keer lijkt de lucht wat geklaard. Ze noemt het bewust een 'goede morgen' en heeft er duidelijk zin in. Wat een heerlijke binnenkomst!

Na wat uitwisselingen over de paaseitjes, de edelstenen in haar kamer en om mijn nek en ons vorige gesprek, wijst ze op een brief die op tafel ligt. 'Lees maar even voor', zegt ze. Een brief voorlezen? Nee maar, dat ken ik ergens van. Het blijkt een verslag van het gesprek dat zij onlangs had over een ondersteuningsaanbod vanuit de gemeente voor meer sociale aansluiting en betekenisvolle dagbesteding. Ik scan snel vier kantjes met persoonlijke informatie en check of ze echt wil dat ik dit voorlees. 'Ja, want als ik het hoor dan begrijp ik het beter'. Vanwege haar achtergrond vermoed ik dat er ook wat gebrekkige leesvaardigheid achter schuilt. Ik glimlach om de kracht van het universum, die een zingevende bibliothecaris in haar woonkamer heeft gezet. 

Langzaam en zorgvuldig begin ik te lezen. De brief wordt de rode draad van een wonderschoon gesprek. Soms vraag ik door op iets wat ik lees. Herkent u dit? Hoe voelt het om het zo te horen? Hier hebben wij het ook over gehad hè? Sommige zinnen of alinea's komen zichtbaar diep binnen, dan lees ik ze heel rustig nog een keer en praten we er wat op door. Soms komt ze zelf met een samenvatting van of antwoord op haar situatie in net even wat andere woorden. Ik ben verrast over hoe ze kort en bondig tot de kern komt. Haar woordenschat is misschien beperkt, maar haar gevoeligheid en wijsheid zijn dat zeker niet. Het wordt een ontroerende ochtend met een spiritueel randje. Ze voelt zich gezien en erkend en in aansluiting met positieve energie. Precies waar ze volgens haar hulpvraag behoefte aan heeft. Bij m'n vertrek drukt ze haar zachte wang tegen de mijne.

En ik? Alle moeheid, die ik de afgelopen weken voelde, is als bij toverslag verdwenen. Dit is precies waar ik de opleiding voor ben gaan doen. En ik ben gesterkt in mijn idee dat de Bibliotheek niet alleen een plek is voor hulp bij brieven lezen, apps installeren of juridische aanvragen, maar ook voor een luisterend oor bij vragen over zingeving en levensbalans. Die scriptie over de mogelijkheden van een Levensvragenloket of Goedgesprekstafel in de Bibliotheek gaat er dus zeker komen!

Reacties

Populaire scribble

Een nieuw boek

En dan is het echt gedaan. Na 26 jaar heb ik afscheid genomen van het bibliotheekwerk. Na een borrel vol lieve woorden en een prachtig gedicht, mooie cadeaus en een goudmijn aan persoonlijke levenswijsheden, maar vooral heel veel warme knuffels begin ik in januari aan een nieuw hoofdstuk in een nieuw boek. Het begin Toen ik in Hengelo begon werd ik verantwoordelijk voor alle producten rondom leesbevordering in het basisonderwijs. Ik zette alles wat er al was in een mooie brochure, ringbandje erdoor en ging op de fiets alle scholen langs om kennis te maken. Ik had al snel het gevoel dat er meer 'structuur' en doorgaande lijn in dat aanbod moest komen. Dus ik nodige mezelf uit bij het huidige Cubiss voor een kennismaking met De Rode Draad . Een prachtige reeks leesbevorderingsproducten voor groep 1 t/m 8, die jarenlang de basis van ons aanbod zou worden. Ik nam al snel het halve magazijn in beslag met boeken, materialen en kratten en er kwamen meer collega's in het team om de...