Doorgaan naar hoofdcontent

Het nieuwe oorlogvoeren

Wie niet op Twitter of Facebook zit is het waarschijnlijk ontgaan, maar 'we' waren urenlang het slachtoffer van één van de grootste hacker attacks. Alles lag plat. Nou ben ik niet zo verslaafd en afhankelijk van deze diensten, bij een storing denk ik vooral 'oké, kom ik later wel weer terug' en ik had genoeg andere dingen te doen dan me hier over op te winden. Maar nu ik er eens wat nieuwsberichten op nalees, bekruipt me toch wel een raar gevoel. Wat blijkt? De Russen zaten hier achter!

Elseviers bericht leest als een slechte James Bond. Precies een jaar geleden vochten Rusland en Georgië een oorlog uit, Russische hackers legden al talloze Georgische websites plat, ze overspoelden internet met een enorme golf pro-Russische spamberichten, de aanval zou gericht zijn op één Georgische blogger, die zichzelf Cyxymu noemt, en die er zeker van is dat de aanvallen zijn uitgevoerd in opdracht van het Kremlin.

De Standaard legt uit wie die blogger is. De aanval was een poging was om Cyxymu het zwijgen op te leggen, omdat hij een uitgesproken mening heeft over het conflict tussen Georgië en Rusland over de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië van een jaar geleden. De aanval was één van de grootste en meest gecoördineerde aanvallen ooit in cyberspace. Cyxymu vond honderden spamberichten in zijn mailbox. En spam is in zijn naam uitgestuurd met een uitnodiging om naar zijn blog te gaan.

NRCnext gaat in op de techniek. De aanval was een zogenaamde denial-of-service attack. Dat is een aanval waarin websites met zoveel bezoekers overladen worden, dat de servers beginnen te roken. Normaal gesproken worden ze uitgevoerd doormiddel van virussen, maar in dit geval lijkt een stortvloed aan spam met links naar Twitter, Facebook en andere sites de oorzaak. Miljoenen mensen klikten tegelijkertijd op de links, waardoor de sites het moeilijk hadden om de grote hoeveelheden verkeer te verwerken.

Dit roept bij mij een paar vragen op:
  • Wie zijn die mensen die zulke slechte spamfilters gebruiken?
  • Wie zijn die malloten die spam openen en op linkjes gaan klikken?
  • Is het dus zo simpel om (een deel van) het internet plat te leggen?
  • Zijn bedrijven die werkelijk van (levens)belang zijn wel voldoende beschermd?
  • Wordt internet het nieuwe wapen in een nieuwe oorlog?
  • Ik dacht dat we bang moesten zijn voor chemische oorlogvoering of zelfs psychologische oorlogvoering. Maar hoe groot is het gevaar van de digitale oorlogvoering eigenlijk?
En ik maar denken dat de Derde Wereldoorlog over water zal gaan...

Eigenlijk vond ik het eerste bericht dat ik las over de Twitter-storing nog het leukst. Hyped.nl meldt de geruchten dat de site de dupe is geworden van een aanval van Twitter-haters, die vinden dat de site teveel aandacht krijgt in de media. Maar met averechts effect, want na elke grote storing schiet het aantal gebruikers weer omhoog, omdat er zo enorm veel over geschreven wordt.

Hè lekker, was het leven maar zo eenvoudig.

Reacties

  1. Inderdaad een apart verhaal.
    Digitale oorlogsvoering kan dus ook nog :(
    wel wil ik nog even kwijt dat je blog een mooie indeling heeft nu
    hoe krijg je dat nu weer zo voor elkaar !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Spammers maken gebruik v.d macht v.h getal. Stuur een paar miljoen spammails het www op. Wanneer 1% erop klikt heb je een goed belegde boterham.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @steenwijk: Hopelijk blijft het bij een hacker attack op twitter. En bedankt voor je compliment. Hoe ik dat doe? Een testblog maken en gewoon gaan pielen!

    @eazy: De macht van het getal... Ook dat is dus een onderdeel van oorlogvoeren. Toch snap ik die spamklikkers nog steeds niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie post weer Astrid!

    Inderdaad een bizar verhaal.

    Heb er nog steeds last van trouwens, de rss-feed van Twitter in de biebwidget werkt namelijk nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag Astrid,
    Ook wakker geworden uit de mooie e-droom?
    Het Nova-verhaal over de honderd USB-sticks niet gezien?
    Maar what the hack, we kunnen toch moeilijk meer zonder? 'k Zou de mails, blogs, google etc zeer missen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @jouke: Dank. Mijn twitterfeeds werken ook nog niet inderdaad. Zal allemaal wel weer goed komen ;-)

    @AvA: Ik heb dat Nova-verhaal even opgezocht. Blijkt ook wel onder de categorie te vallen van 'niet goed geïnformeerd zijn en onnodige bangmakerij'. Maar het feit blijft dat we bij lange na niet alles zien wat die computer doet en dat er soms 'automatisch' dingen gebeuren die schadelijk zijn. Ik heb de oplossing ook niet, maar met een beetje 'mediawijsheid' en zorgvuldig internetgebruik verwacht ik nog wel even schadevrij te blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. "Toch snap ik die spamklikkers nog steeds niet."
    Ik spreek nog steeds regelmatig mensen die amper kunnen mailen maar het wel 'blind' gebruiken. En gewoon doorgaan met computergebruik al krijgen ze 17 virusmeldingen. Nog niet eens echt domme mensen, maar gewoon niet-nadenkers.

    Hoe maak je dat boekending of mogen alleen Bieb mensen dat? Wat onder leestafel staat?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Chipo: Welkom bij Scribbles! En ja, misschien zijn het ook wel deze niet-nadenkers die onbewust de hackers een handje helpen met hun geklik. Onze computercursussen voor absolute beginners (niveau: dit is de Aan-knop) zitten nog altijd vol.

    Er is niks dat 'alleen biebmensen' mogen! Met dat boekending bedoel je waarschijnlijk de widget van widgetbox. Die toont de posts van ons Bieblog. Zo'n widget zou je dus ook van je eigen blog kunnen maken. De boekenkastwidget komt van LibraryThing, wat ondanks de biebnaam gewoon een open community van boekenliefhebbers is!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Chipo: Oeps, of bedoel je dat boek zelf wat nu op m'n leestafel ligt? Dat is gewoon een afbeeldingsgadget van Blogger met een handmatig toegevoegde link naar info over het boek. In dit geval de aanschafinformatie uit onze catalogus, daardoor ziet het er allemaal wat bieperig uit.

    Hopelijk beantwoordt dit alles je vraag!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha fijn, we hebben weer een vijand. Ik begrijp dat je bij de goeien hoort als je internet in de lucht wil houden. Oh, dan hoor ik nu bij de goeien. Ik zie nu overal complotten bij de lichtste internet-hick-up.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Mark: Niet paranoïa worden hoor... Trouwens, hoeveel scholieren kunnen er tegelijk in de auqabrowser zoeken voordat daar rook uit komt? Is Biebsearch eigenlijk wel hackerproof? Allemaal nieuwe problemen en uitdagingen voor een nieuwe tijd!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Opstartperikelen

Na twee maanden waarin m'n prioriteit lag bij goed slapen, rust nemen en overleven is het vanmorgen weer tijd voor dat ochtendritueel waar ik me lekker bij was gaan voelen: baantjes crawlen. Ik overwin m'n luie weerstand en pak de zwemspullen bij elkaar. Maar waar is m'n kaart? Hoezo zit die niet op de vaste plek in de vaste rugzak? Hoe ik alle logische en onlogische alternatieven ook doorzoek: geen kaart. Hè gatsie, m'n irritatie stijgt langzaam naar niveau 1.  Ik overwin het gevoel 'dan maar thuis te blijven' en loop in de ochtendmist richting zwembad. Ik richt me op de mantra Alles komt goed , maar ondertussen trekken ook vele scenario's van het gesprek aan de balie voorbij. Halverwege bedenk ik me dat ik ook nog m'n energiekoekje voor de terugweg ben vergeten. Hè gatsie, dan ga ik wel honger hebben. Ik voel de irritatie gestaag naar niveau 2 stijgen. De dame aan de balie heeft gelukkig een beter gemoed dan ik en geeft me zonder morren, zonder kosten ...