Doorgaan naar hoofdcontent

Berlijn - Potsdam

Een reisje Berlijn is niet compleet zonder een dagje Potsdam. Vooral in het (late) voorjaar de moeite waard vanwege het frisse groen en de kleurige bloemen. Potsdam is feitelijk de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg, maar wordt vaak omschreven als 'het mooiste deel van Berlijn'. Hier woonde meer dan 400 jaar lang de Pruisische elite. De koningen lieten parken aanleggen en bouwden er kastelen en paleizen. De parken zijn nog altijd perfect onderhouden en gratis te bezichtigen. Voor de kastelen moet je betalen én in de rij! Gelukkig valt er van buiten ook genoeg te zien.

Na een half uurtje met de S-Bahn loont het om eerst even te genieten van het goede Potsdammer leven. Mijn cappuccino deed me denken aan dat leuke koffiefilmpje van Art4you.

Het toeristische oude centrum van Potsdam lijkt eigenlijk wel een beetje op Ootmarsum. Maar er zijn meer wijken. Ik vraag me af waarom ze deze toch het Holländisches Viertel hebben genoemd...

Bij binnenkomst in het Park Sanssouci loop je gelijk tegen de Friedenskirche aan. Een mooie kerk, met een tot de verbeelding sprekende grafkelder.

Behalve het beroemde Schloss Sanssouci - tot zijn dood in 1786 het 'lustoord' van Frederik de Grote - vind je er ook het Neues Palais. Nog groter, maar in een andere stijl.

Dit was één van de paleizen van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Hij leefde vanaf zijn troonsafstand in 1918 tot zijn dood in 1941 in ballingschap in Huis Doorn. Om dat huis in te richten (en misschien om zich een beetje thuis te voelen) werden 59 trein-wagons met bezittingen vanuit al zijn paleizen naar Huis Doorn gebracht. Tegenwoordig is het een bijzonder museum, waar je alle privé-vertrekken van de keizer en zijn eerste en tweede vrouw kunt bezichtigen. De stoffelijke resten van de keizer liggen op het landgoed van Huis Doorn. Zijn beide vrouwen liggen opgebaard in Potsdam, ergens achteraf in een onopvallend en vervallen huisje in Park Sanssouci.

Vroeger was het mode om een ruïne in je tuin te hebben staan. Dus als die er niet was, dan liet je hem gewoon bouwen!

Elk paleis had natuurlijk een Orangerie met prachtige bloemen en planten. En hier is ook voor een leuke binnentuin gezorgd.

Het is soms honderden meters lopen van het ene optrekje naar het andere, over de meest saaie zandweggetjes (zucht).

Het Chinesisches Teehaus blinkt van het bladgoud. Niet alleen ruïnes waren in de mode, ook zonder iets van die mysterieuze oosterse cultuur hoorde je er niet helemaal bij.

Maar, het is niet allemaal pracht en praal daar in Potsdam. Voor wie nog op zoek is naar een leuk project... Prijs op aanvraag!

Wil je weten wat er nog meer te zien is aan kastelen en parken? Surf even door de galerie. En voor wie er niet genoeg van kan krijgen, een reisje boeken kan hier ook!

Reacties

Populaire scribble

Opstartperikelen

Na twee maanden waarin m'n prioriteit lag bij goed slapen, rust nemen en overleven is het vanmorgen weer tijd voor dat ochtendritueel waar ik me lekker bij was gaan voelen: baantjes crawlen. Ik overwin m'n luie weerstand en pak de zwemspullen bij elkaar. Maar waar is m'n kaart? Hoezo zit die niet op de vaste plek in de vaste rugzak? Hoe ik alle logische en onlogische alternatieven ook doorzoek: geen kaart. Hè gatsie, m'n irritatie stijgt langzaam naar niveau 1.  Ik overwin het gevoel 'dan maar thuis te blijven' en loop in de ochtendmist richting zwembad. Ik richt me op de mantra Alles komt goed , maar ondertussen trekken ook vele scenario's van het gesprek aan de balie voorbij. Halverwege bedenk ik me dat ik ook nog m'n energiekoekje voor de terugweg ben vergeten. Hè gatsie, dan ga ik wel honger hebben. Ik voel de irritatie gestaag naar niveau 2 stijgen. De dame aan de balie heeft gelukkig een beter gemoed dan ik en geeft me zonder morren, zonder kosten ...