Doorgaan naar hoofdcontent

Balen? Hoezo!

Vorige week werd cultureel Enschede getrakteerd op het Balenfestival. Vijf zonnige dagen stond de wederopbouwwijk Roombeek, van het Rijksmuseum tot aan de Tetemgebouwen, in het teken van Nieuw Optimisme

Exposities, presentaties, voorstellingen, optredens, workshops, een museumnacht, je kunt het zo gek niet bedenken of het was er. Met als leukste hoogtepunt de Kotjes & Krotjes voor de lekkere trek.

Het intiemste hoogtepunt was voor mij de voorstelling Oma's RAT, door Annemarie Feltmann van Jeugdtheater Sonnevanck. Eén acteur, drie personages, een reis door de tijd langs de kunst van het Rijksmuseum en dat alles aan de hand van een prachtige, talige tekst, die met liefde en subtiele humor jong en oud in het hart raakt. Ja, dan ben ik dus verkocht. Ik ben dan ook blij dat ons 'huisgezelschap' Rood Verlangen sinds kort met Annemarie samenwerkt. Nu maar hopen dat ze volgend seizoen samen een voorstelling spelen binnen Toon je Taal!
Het mooiste hoogtepunt was het nieuwe museum TwentseWelle. We hebben er lang op moeten wachten, maar dan heb je ook wat. Via objecten, lichtspel, film en geluid, interactie en bijna-echt ervaringen wordt het menselijk avontuur verteld vanaf het moment dat hij, net na de laatste ijstijd, Twente betrad. Van de jacht via de industrie tot de innovatie van onze universiteit.

Die innovatie is al gelijk zichtbaar in de wijze waarop licht en interactieve media worden gebruikt. Her en der staan computer waarop je kunt lezen, zien en/of horen wat iets is, als je dat wilt weten. Beleven kan ook, bijvoorbeeld door zelf energie op te wekken om huishoudelijke apparaten aan de praat te krijgen. Helemaal gek word je van die telefoon en stofzuiger en radio en... Ook geweldig is de kleinste studio van Twente, waar je mag ver-tellen wat jij van Twente vindt. Jouw verhaal wordt toegevoegd aan de doorlopende videoband, dus je maakt ineens deel uit van de museumcollectie. Museum 2.0, zou ik zeggen.

Tot 1 september kun je nog een bijzondere expositie bezichtigen van quilts, die gemaakt zijn ter nagedachtenis van 9/11 en de vuurwerkramp.

Kortom, dit museum moet je gewoon over je heen laten komen, het ondergaan. Een aanwinst! En gelukkig ben ik niet de enige die dat vindt.

Reacties

Populaire scribble

Kies: een gedicht

Bart Moeyaert was van januari 2006 t/m januari 2008 stadsdichter van Antwerpen. Alles wat hij in deze functie schreef - en meer - is gebundeld in Gedichten voor gelukkige mensen . Achterin staat vermeld voor welke gelegenheid elk gedicht is geschreven en hoe het onder de inwoners werd verspreid, variërend van duizenden emails en boekenleggers via de achterkant van theaterkaartjes tot één lange zin in de nieuwe stationshal. Naast deze bundel zijn de gedichten ook te beluisteren op de stadsdichterpodcast . Geweldig, want als er iemand is die het luisteren waard is, dan is dat Moeyaert wel! En zo'n podcast, dat lijkt me ook wel wat voor de stadsdichter van Hengelo , nietwaar? Daarom hierbij m'n favoriet uit deze bundel in beeld & geluid. Omdat deze zo mooi mijn persoonlijke vakantieoverpeinzing verwoordt. Kies Bestaan kan iedereen. Er zijn vraagt moed. En wat de dichter doet is pleiten voor het een. Hij wil zijn leven niet door wekkers laten leiden of als een hond