Doorgaan naar hoofdcontent

Ding 17 - Web 2.0 shuffle

Kennelijk zijn er zo'n 500-600 Web2.0 tools en zijn enkele tien-tallen services dominerende marktleiders. Wat je daar persoonlijk ook van vindt, het online samenwerken, de sociale communities en informatie-sharing tools zijn blijvertjes. De gebruiker krijgt het steeds meer voor het zeggen.

Natuurlijk zijn er weer allerlei websites waarop al die Web2.0 tools zijn verzameld. Of we die veilige 23dingen omgeving maar even willen verlaten, om te onderzoeken wat of er nog meer voor jezelf of de bibliotheek te halen valt.

Bij Go2Web20.net haak ik al snel af. Als ze mij als bezoeker willen trekken, moeten ze echt iets aan hun webdesign doen. Of er was net een storing misschien, maar het leert mij wel weer dat je op het web snel oordeelt en dus ook heel snel kiest om wel of niet weg te klikken. Daar moet iedereen iets mee die zich op het web presenteert!

De site met Web 2.0 Awards 2007 doet dat kennelijk beter, want hier ga ik even snuffelen. Ik heb al wat collega's gehoord over LuLu. Je kunt er je eigen boek uitgeven, boeken kopen en je leert er hoe je je eigen boek verkoopt. Ik ken nog wel iemand die ooit met het plan liep een boek te publiceren. Bij deze dus nog een kleine tip voor een grote wens!

Over Flock heb ik ook al veel gehoord en het ooit genomineerd voor ding24. Want zonder hulp en stok achter de deur ben ik natuurlijk te bang om dat op eigen houtje te proberen. Wil degene met de korste lijntjes naar onze DingenChef dat even regelen?

Ik heb op Yourminis naar een leuke widget gezocht om m'n blog weer wat 'op te leuken', maar dat levert helaas geen resultaat op. Veel leuker is het aanbod van SpringWidgets. Die shufflepuzzle heeft de eindstreep gehaald, maar kan iemand me uitleggen hoe ik daar een eigen foto in plak? Hij bungelt nu heel saai en zielig onderaan m'n blogmenu en dat is toch wel sneu voor dat leuke puzzeltje.

Wat voor mij ook opvalt is Zoho. Vergis ik me nou of is dit verge-lijkbaar met Google Apps, waar ik deze week al over schreef. Het lijkt zelfs qua vormgeving op elkaar. Hoe groot is die Google familie eigenlijk?

Kom ik bij de laatste complete (?) lijst van Web2.0 tools: Listible. Inderdaad een oneindig lange lijst. Hoe gebruiksonvriendelijk kun je zijn? Oké, er zijn wat zoekmogelijkheden aangebracht, maar door die enorme lijst duurt het lang voordat de site geladen is. Om ook de tools die niet bovenaan de lijst staan een kans te geven, draai ik eens flink aan m'n muiswieltje. M'n oog valt op de rare titel I Make Mistakes. En ja, het is wat ik denk dat het is: een site om je 'vergissingen' met de wereld te delen. Totaal zinloos, maar ook wel weer grappig. Vooral die vergissing I trusted a girl...
Niet slim!

Ik vind het moeilijk om uit al die mogelijkheden datgene te filteren waar wij als bibliotheken en ik persoonlijk het meest mee kunnen. Volgens mij hebben we met deze '23dingen' de belangrijkste zaken wel te pakken. Misschien moeten we eerst maar eens leren om dat echt in de vingers te krijgen en te gaan gebruiken. Dan komt die fun en verbetering vanzelf wel. En als er iets op het web verschijnt dat we absoluut niet mogen missen, is er vast wel een digitale vakgenoot die ons daar op zal wijzen.

Reacties

  1. Hallo Astrid Scribbles

    Ook jij had LuLu ontdekt. Is gaaf nietwaar..

    Kanarie23

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het geeft wel leuke mogelijkheden, voor als ik nog eens een bundel blogjes uit wil gaan geven!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Flock kun je gewoon downloaden en naast je default browser uitproberen. Als het bevalt maak je Flock de defaultbrowser. Instellingen, links ed zijn allemaal te importeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo meis, jij bent echt op ontdekkingsreis geweest zeg....
    Leuk om te lezen hoe je alles ziet... ;-)
    Groetjes ikke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind Flock ook echt bij dit 23-dingen-programma horen (en dat geef ik uiteraard ook weer door aan ons 23dingen-opperhoofd)! Maar gelijk maar weer ter relativering: een webbrowser zoals bv. 'safari' van apple vind ik dan ook wel weer fijn: gebruiksgemak zonder toeters en bellen...
    En ik ben er helemaal voor om binnen onze bibliotheek een paar 'dingen' die we zien zitten goed uit te werken. Gaan we samen doen, toch? Of kan ik jou beter niet vertrouwen, haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Staat dat wel op het jaarwerkplan? :-)
    Dán ben ik te vertrouwen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire scribble

Kies: een gedicht

Bart Moeyaert was van januari 2006 t/m januari 2008 stadsdichter van Antwerpen. Alles wat hij in deze functie schreef - en meer - is gebundeld in Gedichten voor gelukkige mensen . Achterin staat vermeld voor welke gelegenheid elk gedicht is geschreven en hoe het onder de inwoners werd verspreid, variërend van duizenden emails en boekenleggers via de achterkant van theaterkaartjes tot één lange zin in de nieuwe stationshal. Naast deze bundel zijn de gedichten ook te beluisteren op de stadsdichterpodcast . Geweldig, want als er iemand is die het luisteren waard is, dan is dat Moeyaert wel! En zo'n podcast, dat lijkt me ook wel wat voor de stadsdichter van Hengelo , nietwaar? Daarom hierbij m'n favoriet uit deze bundel in beeld & geluid. Omdat deze zo mooi mijn persoonlijke vakantieoverpeinzing verwoordt. Kies Bestaan kan iedereen. Er zijn vraagt moed. En wat de dichter doet is pleiten voor het een. Hij wil zijn leven niet door wekkers laten leiden of als een hond